Selbu VGS > Forsideelementer > Utveksler språk og kultur

Utveksler språk og kultur

Lokalavisa Selbyggen hadde en reportasje om våre utvekslingselever ved skolen. Vi syntes reportasjen var så bra at vi trykker den med Selbyggens tillatelse på våre nettsider. Tekst og foto: Kari Spets Sandvik.

INTERNASJONALT PÅ SELBU V.G.S.: 2 utvekslingsstudenter fra Russland og Italia bor hos Marthe og Mali som selv var 1 år i Nashville og Bologna. -Organisasjonen AFS har det beste opplegget for oppfølging, både før, under og etter turen er de 4 enige om. F.v.: Mali Galaaen Røsseth, Alessandro Fracalosi, Marthe Langseth og Aleksey Bryadovoy.

Å reise til utlandet som utvekslingsstudent kan gi en fin mulighet til å treffe nye mennesker og oppleve et annet land fra innsiden. Mali og Marthe har prøvd det. Nå er de selv vertskap for to utenlandske studenter, Aleksey og Alessandro.

-Vi tar dem med på turer og på alt vi gjør til vanlig. De har også fått egne venner i Selbu som de er sammen med på fritiden. Begge er veldig sosiale og de henger ikke med meg og Mali hele tiden. De lever helt vanlige liv. Alle elevene ved Selbu videregående vært flinke til å spørre om bakgrunnen til guttene, vise interesse og få dem med, forteller Marthe Langseth som har fått en russisk ”bror” for ett år.

-Det er uvant. Jeg er vant til å være den som bor hos andre. Det er litt rart å ha en fremmed i huset, men det går greit nå. Jeg har kommet over det ekle, sier hun.

Russer

Aleksey Bryadovoy fra den middels store byen Rybinsk i Russland, ønsket å vite mer om Skandinavia og søkte seg derfor til Norge som utvekslingsstudent. Hos Marthe og familien har han det bra og norsken har så smått begynt å gli på plass i vokabularet.

-Jeg trives hos Marthe, hun er en kul søster. Jeg synes det er vakkert her og dessuten ganske gøy. Også liker jeg skolen, folkene, baguettene og sjokkomelka, flirer han.

Vil tilbake

I fjor var Marthe selv gjest hos en italiensk familie i en liten by utenfor Bologna. Der lærte hun italiensk og hadde et fantastisk år.

-Jeg bodde hos en trivelig familie med tre gutter som fort ble ”brødrene” mine. Jeg reiste for å lære om andre steder, treffe nye folk og ikke minst for å komme meg litt ut av Selbu. Det var en utfordring i starten. Ingen snakket engelsk, men med litt tegn og gester gikk det på et vis. Etter hvert fikk jeg venner som hjalp meg på skolen. I høstferien drar jeg tilbake på besøk, og kanskje velger jeg å studere der senere, forteller hun.

High School girl

Mali Galaaen Røsseth har alltid hatt lyst til å reise som utvekslingsstudent, og i fjor realiserte hun drømmen. I Nashville i USA gikk hun på en Public High School med elever fra hele verden.

-Skolen var ganske lik den forestillingen vi får fra amerikanske filmer, det var rett og slett kult. Jeg hadde et kjempeår og ble kjent med mange som jeg savner nå. Jeg ble bedre i engelsk og det kan være nyttig siden jeg har lyst til å bli bistandsarbeider, sier hun.

Blid italiener

Malis gjest er 17-årige Alessandro Fracalosi fra Trento Italia. Han liker seg godt i Selbu, og nevner naturen og sine nye venner på skolen spesielt.

-Det er ikke så stor forskjell på landskapet her og der jeg bor ved fjellene i Nord-Italia. Men folk her er kjempeforskjellige fra folk hjemme, der vi er mer åpne og snakker mye mer. Her i Selbu er det mer lukket, synes han.

Nyttig år

Alle 4 har tenkt å fortsette studiene etter videregående, og hver av dem tror året som utvekslingsstudent vil gi god avkastning.

-Jeg vil studere markedsføring og reklame, og kunnskapene i norsk og om Norge vil helt sikkert være nyttig. Ikke mange har det i Russland. Språket gir meg større muligheter til å få en god jobb, og kanskje i forbindelse med Norge, tror Aleksey.

-Det finnes gode stipendordninger for utvekslingsstudenter og en kan få sponset en hel del utgifter. Dessuten er summen som blir tilbake verdt oppholdet, garanterer Mali.

Kari Spets Sandvik
Sist oppdatert: onsdag 5. oktober 2011