Selbu VGS > Forsideelementer > Stemningsrapport fra Elfag!

Stemningsrapport fra Elfag!

Etter en og en halv måned er Elfagklassen vel etablert på rom F på Selbu videregående, og vi hører til en stadighet tegn på aktivt arbeid gjennom lydbærende murvegger… Men ta det med ro – her utdannes fagfolk som i framtida skal sørge for god elsikkerhet for meg og deg!

Elfaglinja er helt ny på Selbu vgs, og starten av skoleåret var hektisk med levering av utstyr og materiell til klasserommet, som ble bygget om i sommer. Her har elevene både teori og praksis, noe faglærer Borgar Krogstadmo synes er en fordel. Rommet er nok i minste laget, her lærer i hvert fall elevene å jobbe på liten plass!

I likhet med faget er også Borgar relativt fersk på Selbu vgs. Uten lærererfaring, men med lang fartstid som utøvende i yrket tok Borgar sjansen på å si ja til stillingen i sommer. Etter tonen i klasserommet og utsagn fra både Borgar selv og elevene å dømme var det et heldig valg. Borgar mener faget har godt samsvar mellom skoleteori og det reelle yrkeslivet, og har bra dekning på alle fagområder. Læreverket er også godt og oppdatert, så alle forutsetninger er til stede for at det skal bli et bra læringsmiljø!

Elever og lærer skryter gjensidig av hverandre, selv om elevene synes Borgar til tider er vel nøye, her går ikke småfeil upåaktet hen. Og da blir jammen læreren litt alvorlig, og understreker at det alltid må være stort fokus på sikkerhet, i et yrke der man jobber med strøm tar man per definisjon ikke sjanser. Forskrifter og lovverk må inn underveis, på dette fagfeltet er det mange krav som skal være oppfylt. Risikoanalyse og praktiske løsninger for brukerne av systemene må også stå i fokus hele arbeidsdagen. «Men dette er en super gjeng» sier Borgar, og det er jammen også en god tone i klasserommet. Elevene setter pris på å kunne gå på skole i Selbu, og om Borgar ser feil som blir gjort, så ser han også det som blir gjort bra. Og når elevene er interesserte og yter sitt i timene blir det også muligheter for å gå dypere inn i fagstoffet på enkelte områder.

Som forberedelse til skoleåret reiste Borgar til Meldal vgs, der de har hele fagløpet:
VG1 Elektrofag, VG2 Elenergifag, VG2 Automatiseringsfag, VG2 Data og elektronikk, VG3 Automatiseringsfaget, VG3 Dataelektroniker. «Dette var greit for å få senket skuldrene litt», sier Borgar, « i førsteklassen er det de grunnleggende ferdighetene som skal inn, basiskompetansen.»

Klassen har allerede vært på ekskursjoner, en stor og viktig del av utdanningen, i september var hele gjengen på omvisning i nye Usma kraftverk. De ble tatt godt imot og fikk en interessant og grundig gjennomgang i kraftverket av Rolf Sterten fra Trønderenergi, en god forberedelse på det virkelige liv for våre ferske førsteårselever!

Marit JB Stokke
Sist oppdatert: onsdag 9. oktober 2013