Selbu VGS > Forsideelementer > Kung food panda - vær så god!

Kung food panda - vær så god!

Hentet med tillatelse fra Selbyggen 9. desember 2011

Restaurant- og middagsinnbydelser hører til de mer sjeldne begivenhetene i lokalavisa redaksjon. Dess mer spennende da vi onsdag i forrige uke ble ringt opp og buden på to -retters uspesifisert i kantina på Selbu VGS. Kung food panda, velkommen og vær så god ta plass, ønsket de sju elevene ved årets grunnkurs i Restaurant- og Matfag.

MED TOPP MOTIVERTE ELEVER, nytt og stort kjøkken og kantine der vi serverer varmrett og baguetter to dager i uka, er det en drømmejobb å være lærer ved restaurant- og matfag på Selbu VGS.

-Kung food panda er navnet på elevbedriften, men etter det jeg forstår, egentlig navnet på en verdenskjent, populær matfilm. Jeg har lovet elevene at vi skal se den sammen før avslutningen til våren, sier lærer, Gunn Toril Bae fra Stjørdal. - Jeg har undervist på Selbu VGS siden dette fagtilbudet ble opprettet for ti år siden, de to siste åra har det ikke vært nok søkere, men med til sammen ni elever kom vi heldigvis i gang igjen i år. Med kantine der vi praktiserer to dager i uken og nytt, flott kjøkken, er læringsforholdene optimal. Og når du attpåtil har så motiverte og lærevillige elever som i år, er det bare topp å være lærer. Dette er det første inntektsbringende arrangementet vårt. Og med håp om fornøyde gjester og å få inn litt penger til vårens skoletur til Italia, er elevene ekstra gira på å gjøre sitt beste nå i kveld. De har stått på i to hele dager for å forberede dette kalaset, og i morgen har de invitert alle elevene og ansatte her på skolen, 172 personer på julebrunsj, forbereder og lager all maten selv, dekker på og serverer. Jeg er mektig imponert!

MAT MÅ VI HA, mat er viktig og interessen for matlaging og kosthold er sterkt økende, spesielt blant ungdom, mener elvene på Restaurant- og matfag på Selbu VGS. Og skikkelig hjemmelaget  hønsefrikase, medisterkaker, pannekaker, karamellpudding og riskrem sto på menyen da elevbedriften og restaurant Kung food panda inviterte celebre gjester til julemiddag på kantina på Selbu VGS. Her Trine-Lise Svanberg, Joakim Stokke og Svein Olav Røstum travelt opptatt med de siste forberedelsene.

Lavkarbo? Ingen kommentar…

Mat at er viktig, men minst like viktig er hvordan vi tilbereder den, mener kokken og matpedagogen fra Stjørdal. – Matkulturen forandrer seg med resten av samfunnsutvikling, og vi ser en trend nå mot at flere og flere går ut og spiser når skal treffe venner og ha noe ekstra. Mange kvier seg for å ta ansvaret på kjøkkenet når de skal ha gjester, og det tror jeg rett og slett har med usikkerhet og manglende matlagingskunnskap å gjøre. Derfor er det så kjempebra at Selbu VGS har et tilbud til den yngre garde. På alle slags institusjoner og innenfor restaurantbransjen er det stor mangel på faglærte kokker, og hvis noen skulle hoppe av etter grunnkurset og velge en annen yrkesutdanning, så har de lært noe de vil få bruk for hver eneste dag hele livet. Mat vi lever av. Mat må vi ha.  Men lavkarbo, da? undres vi– Vi snakker ikke om sånt her. Ingen kommentar, sier Gunn Torill Bae og rister smilende på hodet.

Ungdomstrend

Interessen for mat er økende og spesielt ungdom er mye mer opptatt av mat enn folk tror, mener grunnkurselevene Trine- Lise Svanberg og Karin Johnsen. – Media har et enormt fokus på kosthold, trening og helse og det har naturlig ført til en økende interesse for mat og matlaging. Når det samtidig er stor mangel på faglærte kokker og lett å få seg jobb etter endt utdanning, er det flott at Selbu VGS har et tilbud for ungdom som ønsker å gå kjøkkenveien. For oss var det i hvert fall et enkelt valg. Vi elsker å lage mat og satser på å ta fagbrevet, sier de to blide ”sjefskokkene” på Kung food panda.

YES, FORNØYDE GJESTER, DETTE GIKK BRA OG GA MERSMAK! Nå gleder vi oss til å servere julebrunsj til hele skolen i morgen, sa Trine- Lise Svanberg (t.h) og Karin Johnsen etter julemiddagen onsdag kveld.

PANNEKAKER MED BLÅBÆRSYLTETØY, nam, nam, konstaterer Kristian og Jo Aftret Haave.

Tekst og bilder: Bodil Uthus (Selbyggen)