Selbu VGS > Aktiviteter > Utenlandsturer og ekskursjo... > Tysk-gruppen i Südtirol

Tysk-gruppen i Südtirol

Südtirol er for folk flest kjent for søte epler og for eplejuice av god kvalitet. Av god kvalitet er det meste i Südtirol.

Det fikk 6 elever fra 2. klassen på Studiespesialiserende studieretning ved Selbu vgs. erfare da de reiste sammen med tysklæreren sin til denne tyskspråklige provinsen i Nord-Italia.

Provinsen ble under mildt sagt tvilsomme forutsetninger overført fra Østerrike til Italia i 1918. Likevel er landsdelen i dag den økonomisk mest blomstrende i landet.

Språk er makt

Utenom morsmålet tysk Iærer alle elever i Südtirol også italiensk. Dette har bl.a. ført til et blomstrende reiseliv.

Tyskerne verdsetter å kunne reise til Italia uten å måtte snakke italiensk – og italienerne verdsetter å kunne møte tysk-østerriksk kultur uten å måtte bruke andre språk enn italiensk.  Alle er fornøyd og turismen går det veldig bra med, godt hjulpet av vakre høyalpine fjell, en gammel kultur med mye kunst og med god mat. I tillegg møtte vi virkelig vennlige mennesker som vi gjerne får på besøk i Trøndelag.

Skolebesøk

Vi besøkte Technische Fachoberschule  i en liten by med navnet Bruneck nordøst i Südtirol. Vi bodde hos elever fra skolen, noe som alltid gir rikelig mulighet til å praktisere språk og som i tillegg gir mulighet til å oppleve hverdagslivet og kulturen innenfra. På skolen var vi med på språk-, gym- og kjemitimer, hvor vi også fikk lov å gjøre morsomme eksperimenter med mange smell og mye røyk…

Alpene

Sammen med våre gjestgivere oppdaget vi byen og omlandet. I Tirol er det mange gamle borganlegg. Vi fikk omvisning i den ene og syklet til den neste gjennom mild vårluft. Det kan forresten noteres at våre elever var i bedre form enn de fleste lokale elevene vi var sammen med. Selvsagt måtte vi også besøke den mest berømte Südtiroler av alle, «Ötzi».

«Ötzi» er en over 5000 år gammel mumie i provinsens arkeologiske museum. Ishockeykamp og tog-opplevelser ble det også. For akkurat da vi skulle ta toget tilbake til flyplassen, så startet det en lokal streik hos jernbanen.

Takket være vennlige italienere som stilte opp og kjørte oss mange mil, rakk vi å komme hjem til Trøndelag i tide.

Jörg Kunzendorf

Den andre dagen i sør Tirol gikk vi opp til en soldatkirkegård hvor soldater fra Dolomitt fronten ble gravlagt under 1. verdenskrig.

Hele klassen sammen med ungdommene som vi bodde hos i Bolzano / Bozen

På sykkeltur. Vi skulle på guidet tur i en borg, men endte opp med å kjøpe oss Krapfen og spille fotball

Grunnet sciopero (tog streik) så måtte vi bli hentet av foreldrene til Alessandro når vi skulle hjem, her ble det litt venting i solen utenfor en av togstasjonene

Gutta spilte kort på toget. På turen lærte de også å spille med italienske kort - Briscola