Selbu VGS > Aktiviteter > Utenlandsturer og ekskursjo... > EL og TIP på bedriftsbesøk

EL og TIP på bedriftsbesøk

Automasjon har nå vært tema i både Elfag og Teknikk og industriell produksjon, og det ble avsluttet med en skoletur til Stjørdal 23.april. Første bedrift som ble besøkt var Maskon, der fikk vi se konstruksjon av automatisk maskin for fiskevaksinering, så langt er ca 25 stk av disse produsert på bestilling, en er sendt helt til Chile.  Vi fikk først se maskinen i 3D datakonstruksjonsverktøy, DAK, og videre montering av anlegget, som snart er ferdigstilt.  Dette er fantastisk nøyaktige maskiner, og bedriften er en av de eneste i verden som produserer dem. Maskinene måler og beregner hver enkelt smolt, vaksinen blir så dosert og injisert på rett sted i fiskekroppen. Den vaksinerer opp til 10.000 fisk i timen!

En prototyp for montering og pakking av Norbitec’s nye bombrikker ble også vist fram, men den er så fersk at der fikk vi ikke ta bilder… Det er et anlegg på over 8 meter, som monterer, pakker og merker hver enkelt bombrikke med mottakers navn og bilnummer, klart til forsendelse.

Vi stakk også innom våre «kolleger» på Ole Vig, dit flere av våre elever har søkt neste år, for eksempel el-energi, transport og logistikk, anleggslinje.

Det sosiale er også viktig, så vi samlet troppene til pizzalunsj på Egon før turen gikk til Stjørdal Maskinering, der maskindeler blir laget på bestilling, med kunder som spenner fra fra oljeindustrien til private enkeltbestillinger. CNCmaskiner blir brukt til produksjon av varer som deler til hydraulikksystemer i Nordsjøen, motorer til dragbikes, og alt i mellom…

Siste stopp var Glen Dimplex, tidligere NOBØ, og her fikk vi demonstrert hele produksjonsgangen, fra tynnplater til ferdige produkter, her var det mange roboter og automatiserte prosesser, spennende! Her fikk vi også se det som så ut som en peis, men som i virkeligheten er en luftfukter, med lys og damp som effekter... Virkelighetstro!

Vi hadde en lærerik dag, vi fikk synliggjort at det vi holder på med på skolen faktisk er relevant for mange typer produksjon og bedrifter!

Marit JB Stokke og Terje Kjøsnes
Sist oppdatert: torsdag 8. mai 2014